Illegaal internetten

Wanneer u internet gebruikt voor activiteiten zoals het controleren van uw e-mail, surfen op het web of het streamen van muziek, gebruikt u het legaal. Wanneer u internet gebruikt om dingen te doen zoals het downloaden van auteursrechtelijk beschermde inhoud of het hacken van de accounts van andere mensen, gebruikt u het illegaal.

Bekijk hier meer over illegale aspecten van het internet.

Auteursrechtelijk

Op het moment dat u auteursrechtelijk beschermde werken download, dan dient u toestemming te hebben van de persoon die het geüpload heeft. Op het moment dat u toestemming heeft is het een legale download. 

Het is overigens wel mogelijk om het te downloaden voor eigen gebruik, maar u heeft niet het recht om het te gebruiken voor winstgevende zaken, denk aan films en muziek zijn eenvoudig online te downloaden. Dit geldt overigens niet voor software en games. Deze is doorgaans alleen te downloaden via websites waarbij u dient te betalen voor de download.

Er zijn altijd mogelijkheden om dit wel te kunnen doen door een open source of dergelijke. Bekijk wel altijd de voorwaarden van downloaden of het klopt. Als men erachter komt dat u illegaal download dan kunt u een boete krijgen.  

Illegale handel

Op het internet wordt er veel handel gedreven. Veel online webshops verkopen hun artikelen aan consumenten. Dit zorgt er ook voor dat mensen proberen online illegale handel aan te bieden en te verhandelen. Op het moment dat er illegale handel van pas komt, is zowel de aanbieder als de koper strafbaar voor illegale activiteiten. 

Een vorm hoe mensen benaderd worden voor illegale handel is via spam. Hierbij worden producten op een website aangeboden die normaliter niet mogen. Denk aan vals geld, valse diploma’s of geneesmiddelen die niet op de markt te verkrijgen zijn. 

Dit wordt voornamelijk gedaan via het dark web. Dit is een deep web waar allerlei zaken naar voren komen die op het normale internet verboden zijn. Van mensenhandel tot wapens tot drugs tot illegale porno. Er wordt over allerlei zaken gecommuniceerd en gehandeld op allerlei mogelijke manieren, om het zo afschermend mogelijk te houden en dat ze niet gepakt kunnen worden. 

Nep profielen zorgen voor onrust

Tegenwoordig wordt er online heel veel gediscrimineerd met name door gebruik van nep profielen. Hierbij worden mensen op basis van godsdienst, geslacht, seksuele voorkeur en nog meer. Veel mensen schuilen zich achter het beeldscherm, maar typen wel ernstige dingen via het internet. Door chatruimtes, forums of websites is het mogelijk dat er uitingen geschreven worden en mensen worden beïnvloed. 

Dit geldt hetzelfde voor grooming. Een andere benaming is een ‘catfish’. Het is een persoon die op het internet iemand anders voor kan doen dan dat het werkelijk is. Grooming komt helaas heel veel voor om seksuele doeleinden te behalen, zoals contact leggen met kinderen. Denk aan seksuele handelingen via de webcam of via daadwerkelijk contact. Dit zorgt voor misbruik van kinderen en dit moet voorkomen worden.
Wees dus altijd oplettend wat u doet en met wie. Vertrouw het internet niet altijd meteen en verifieer de persoon aan de andere kant van het scherm. 

Nepprofielen zijn doorgaans wel te zien, maar er bestaat altijd een kans dat u hier met open ogen intrapt. Wees dus altijd oplettend met wie u contact hebt om problemen te voorkomen. 

 

Terug naar Beveiliging
Your-hosting-domein