Informatiebronnen: welke types en soorten zijn er?

U heeft uw zoektermen bedacht en wilt nu beginnen met het zoeken van informatie. Maar hoe gaat u hierin te werk? Voor u begint met uw onderzoek is het aan te raden om na te denken over welke bronnen u gaat gebruiken. Er zijn verschillende soorten informatiebronnen te onderscheiden wij lichten ze voor u toe.

Vakbladen

Een vakblad is een tijdschrift dat zich richt op bedrijven en medewerkers binnen een bepaalde bedrijfssector. In een vakblad worden korte teksten beschreven over een onderzoek, innovaties of ontwikkelingen bij bijvoorbeeld bedrijven.

Artikelen in wetenschappelijke tijdschriften

De artikelen worden geschreven door onderzoekers en geven een beschrijving van de uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek. Vaak worden wetenschappelijke tijdschriften geschreven in het Engels. Zo zijn er vaak artikelen te vinden over technische onderwerpen. 

Rapporten

Een rapport is een verslag van een activiteit of gebeurtenis. Zo’n onderzoek wordt vaak uitgevoerd in opdracht van een bedrijf of overheidsinstantie. 

Beleidsstukken en regelgeving

Deze bronnen geven informatie vanuit een overheidsinstelling.

Boeken

Informatie kan ook komen uit boeken, denk aan naslagwerken, studieboeken of een verzameling van bijdragen van verschillende auteurs over een bepaald onderwerp. Boeken kunnen wetenschappelijk onderbouwd zijn, een verhaallijn bevatten of geschreven zijn naar de mening van de auteur.

Nieuws

Bij nieuws kan er onder andere gedacht worden aan gedrukte kranten, online en het journaal. Deze bronnen geven actuele informatie en ontwikkelingen weer.

Posts op sociale media

Ook op post op social media kan gebruikt worden als een bron. De informatie in deze bronnen is vaak de persoonlijke mening of invalshoek van de auteur.

Websites

Websites geven informatie over de meest uiteenlopende zaken. De informatie op een website varieert van persoonlijke blogs tot nieuws op een nieuwswebsite.

Type bronnen

Naast de verschillende soorten informatiebronnen zijn er over een aantal type informatiebronnen te onderscheiden. Hierbij kan gedacht worden aan tekstvorm, afbeeldingen, video’s, studiemateriaal of statische informatie.

Nu dat u weet welke informatiebronnen er zijn kunt u deze gaan raadplegen voor uw onderzoek. Tijdens het onderzoek zult u merken dat in de praktijk vaak meer dan één soort bron gebruikt worden.

 

Terug naar Zoeken
Your-hosting-domein