Internet of things: Devices worden steeds slimmer

Een garage die vanzelf open gaat wanneer u aan komt rijden of tandenborstel die bijhoudt hoe goed u uw tanden poetst. Apparaten worden steeds slimmer, maar hoe gaat dit nou in z’n werk?

Wat zijn Internet of Thing apparaten?

Internet apparaten zijn niet-standaard computerapparaten, dus geen computer, laptop of tablet, die draadloos verbinding kunnen maken met een netwerk en daarmee de mogelijkheid hebben om gegevens door te kunnen sturen.

Deze apparaten kunnen door middel van internet met elkaar communiceren en op elkaar inwerken. Ook kunnen ze op afstand worden bewaakt en gecontroleerd.

Hoe werken IoT apparaten?

Wanneer we zelf niet aanwezig zijn kunnen IoT apparaten fungeren als ogen en oren. Deze apparaten bevatten sensoren waardoor data vastgelegd kan worden die ze zien, horen of voelen. Vervolgens delen deze apparaten de verkregen gegevens.

Dit proces omvat vier stappen:

  1. Vastleggen data

  2. Delen data

  3. Verwerken data

  4. Handelen op basis van de data

De sensoren die deze apparaten bevatten zijn zogenaamde IoT sensoren. Deze sensoren kunnen de omgeving waarnemen en informatie verzamelen.

Voorbeelden

Er zijn steeds meer IoT apparaten beschikbaar en deze apparaten worden steeds slimmer. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Slimme auto’s

Auto’s zitten vol met sensoren. Gaat er iets kapot in uw auto, dan krijgt u daar meteen een melding van. Te lage bandenspanning, iets mis met de motor of een lampje dat gaat branden. Dit is informatie die de autodealer nodig heeft. Doordat de auto is verbonden met het internet wordt de data al direct doorgegeven aan de autodealer.

  • Slimme lampen

Steeds meer lampen kunnen bediend worden door middel van een smartphone. De lampen die automatisch aan of uitgaan op een bepaald tijdstip of de sfeer veranderen in de slaapkamer.

  • Slimme keukens

Een koelkast die u door middel van een app kunt bedienen. Vanuit de winkel kijken op de camera of er nog melk is of de snelvriezen functie aanzetten.

Slimme rookmelders, stofzuiger, deursloten, wasmachines en ga zo maar door. Naast bovenstaande apparaten zijn er nog vele andere voorbeelden en dit aantal zal in de loop van jaren steeds meer groeien. Gebruik jij al een slim apparaat?


 

Terug naar Internet
Your-hosting-domein