Internet of Things Technologie: de voordelen en gevaren

Steeds meer apparaten kunnen verbonden worden met het internet. Van koelkasten tot horloges en van auto’s tot aan deurbellen. Apparaten kunnen steeds meer en worden steeds slimmer. Maar wat zijn hier de voordelen van en brengt het ook gevaren met zich mee?

Wat is het internet of Things?

De letterlijke vertaling van internet of things is ‘internet der dingen’. Hieronder vallen alle niet-standaard apparaten die met internet verbonden zijn. Deze apparaten kunnen onder andere hun omgeving bewaken, gegevens verzamelen, instructies ontvangen, status communiceren en zelfstandig handelen op basis van de gegevens die ze verzamelen.

Bij het Internet of Things draait om slimme apparaten die communiceren via sensoren, chips en transceivers. De communicatie is mogelijk via Wi-Fi, Bluetooth, 3G, 4G, 5G of via een vaste kabel. Waar het uiteindelijke om gaat, is dat de informatie op internet wordt gedeeld met andere apparaten op een speciaal platform, het domoticasysteem. Door deze apparaten te koppelen kunnen slimme acties worden uitgevoerd.

Wat zijn de voordelen van Internet of Things?

  • Verbeteren van de efficiëntie van woningen en bedrijven
  • Besparen van energie (verwarming en verlichting) doordat de sensoren weten of er iemand in het gebouw is.
  • Verbeteren van de veiligheid in uw huis met detectoren, sensoren en camera’s. Er zijn ook rook-, stikstof-, en koolmonoxidemelders. In combinatie met het klimaatsysteem kan ook de binnenluchtkwaliteit worden gemonitord.
  • Verbeteren van het gemak van de mens. Klussen kunnen zo veel mogelijk geautomatiseerd worden.
  • De koppeling van de slimme producten zullen er in de loop van de tijd voor zorgen dat er nog vele andere voordelen uit voor komen.

Gevaren van het Internet of Things?

De fabrikanten van de slimme producten zijn vaak niet nauw met de privacy van hun klanten. Zo zijn er producten op de markt gebracht waarbij een microfoon ‘per ongeluk’ langer aan bleef staan en gesprekken werden opgenomen. Er is een risico dat deze data op het internet terecht komt. Naast de fabrikanten zijn er ook hackers die gebruikmaken van de software uit deze apparaten. Ze kunnen bijvoorbeeld uw camera hacken en zo de momenten in uw woonkamer opnemen.


 

Terug naar Internet
Your-hosting-domein