Veilig en verstandig online beleggen: de belangrijkste tips

Online beleggen is een manier om via internet in financiële activa te beleggen. Het kan gaan om aandelen, obligaties, fondsen, ETF's en cryptocurrencies. Door online te beleggen heeft u toegang tot een breed scala aan beleggingsmogelijkheden en markten vanuit het comfort van uw eigen huis. Bij online beleggen is het belangrijk om uw vermogen te beschermen tegen cybercriminaliteit. Hier volgen tips voor veilig online beleggen.

Een betrouwbare broker kiezen

Als belegger moet u toegang hebben tot verschillende beleggingsproducten en transacties kunnen uitvoeren op de financiële markten. Een broker helpt u hierbij door u te voorzien van een platform en hulpmiddelen voor het handelen op deze markten. Zorg ervoor dat u een gerenommeerde online broker kiest door na te gaan of deze gereguleerd is door de relevante autoriteiten en op zoek te gaan naar reviews van andere beleggers die van zijn diensten gebruik hebben gemaakt.

Stel een sterk wachtwoord in

Voor de veiligheid van uw beleggingsrekening is het belangrijk een sterk en uniek wachtwoord te gebruiken. Daarnaast is het altijd aan te raden om twee-factor authenticatie in te schakelen, wat een extra beveiligingslaag toevoegt. Wijzig ook regelmatig uw wachtwoord, als uw wachtwoord bij een datalek in gevaar komt, is het mogelijk niet meer veilig. En controleer uw beleggingsrekening regelmatig op ongeoorloofde activiteiten.

Maakt gebruik van een VPN

Wanneer u verbinding maakt met het internet via een virtueel privé-netwerk, of VPN, wordt uw computerverkeer versleuteld en beschermd tegen derden. Dit kan helpen uw gevoelige financiële informatie, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, te beschermen tegen hackers. Een VPN garandeert echter niet dat u volledig beschermd bent tegen alle vormen van online bedreigingen. Zorg er daarom voor dat uw antivirussoftware en besturingssysteem up-to-date zijn om beveiligingsproblemen te voorkomen. Vermijd daarnaast openbare WiFi-netwerken, deze zijn over het algemeen niet veilig en kunnen gevoelige informatie blootstellen aan hacking zelfs als uw antivirussoftware up-to-date is. Investeer daarom alleen via veilige netwerken met een VPN.

Let op voor phising-praktijken 

Trap niet in phishing e-mails. Als u een e-mail van uw bank of broker krijgt waarin u om uw inloggegevens wordt gevraagd, wees dan voorzichtig. Dit is een veelgebruikte tactiek van hackers om inloggegevens en andere gevoelige informatie te stelen. Als u twijfelt aan de authenticiteit van een e-mail, controleer dan de afzender en de URL van de link voordat u ergens op klikt.

Investeer in beleggingsproducten die u begrijpt

Bij het beleggen van geld is het belangrijk om alleen te beleggen in wat u begrijpt en waar u vertrouwen in hebt. Laat u niet verleiden om te investeren in beleggingsproducten waarvan u de risico's niet volledig begrijpt. Hoe aantrekkelijk een investeringsmogelijkheid ook klinkt, zorg er altijd voor dat u uw onderzoek doet voordat u geld op het spel zet.

Terug naar Geld
Your-hosting-domein